Sztuka kulinarna.
Serwis znalezionych frazLinki
- Ashley...
- Sztuka artystycznej satyry poprez upadabnianie - mimikrę .
- Sztuka i cierpienie .
- Achmed Szach Masud !
- BEZPĹATNE BADANIE WZROKU !!!
- "Inny Wymiar" zajawka albumu !!!
- Mechanika.
- Serwis komputerowy - PoznaĹ i okolice - dojazd do klienta
- matematyka nauczycielska
- DGL__M.A.T.I__Hubi_
- PrzygarnÄ ksiÄ Ĺźki / notatki / inne materiaĹy.
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- pianina.htw.pl
Ashley...
Wypieki jak dzieła sztuki. Najciekawsze potrawy na Boże Narodzenie
Boże Narodzenie wszystkim nam kojarzy się m.in. z jedzeniem i wypiekami. Gospodynie i cukiernicy w całej Polsce szykują się już do świąt. Ciasta, torty i różnego kształtu pierniki oraz marcepany można nazwać wręcz dziełami sztuki. Zobacz najpiękniejsze wypieki z cukierni "na Miodowej" w Rzeszowie.
Nie warto zmieniać tradycji
Święta Bożego Narodzenia w Polsce obchodzone są bardzo tradycyjnie. Większość gospodyń domowych co roku przygotowuje sprawdzone i lubiane przez domowników potrawy. Karp przygotowywany na różne sposoby, barszcz czerwony, zupa grzybowa czy pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne potrawy pojawiające się w wigilijny wieczór na polskich stołach.
Zdaniem kulinarnego eksperta "foodie people" Jakuba Mikołajczaka, nie warto zmieniać za mocno tej tradycji, a jedyne co można zrobić, to lekko ją unowocześnić i urozmaicić. - Proponuję zostać przy tradycyjnych potrawach, natomiast warto zmienić sposób ich przygotowania i dodać kilka składników, które sprawią, że jedzenie nabierze blasku i pokaże się nam z nowej, równie smacznej strony - powiedział Mikołajczak.
Ekspert proponuje m.in. usmażyć wigilijnego karpia w japońskiej panierce panko. - Ryba tak usmażona będzie soczysta i zaskakująco chrupiąca - podkreślił. Do pierogowego farszu z kapustą i grzybami proponuje on dodać dużo świeżych ziół, jak tymianek, rozmaryn czy szałwia. Sam farsz do pierogów można przygotować też z kaszy gryczanej czy czerwonej soczewicy i także odpowiednio doprawić świeżymi ziołami.
Dodatkowo na wigilijnym stole może pojawić się gravlax - skandynawska wariacja na temat łososia. - Surowy filet łososia zasypuje się mieszanką soli i cukru, startego surowego buraka oraz wódki. Odstawia na kilka dni do zamarynowania, następnie oczyszcza z zasypki i bardzo cienko krojąc, podaje się z ciemnym pieczywem - wyjaśnił ekspert.
Same Święta Bożego Narodzenia to czas – jak przekonuje kulinarny specjalista - kiedy możemy pozwolić sobie na odejście od tradycyjnych potraw. Mikołajczak proponuje na świąteczny obiad np. pieczonego w całości indyka, natartego masłem z korzennymi przyprawami i podawanego z pieczonymi ziemniakami na gęsim smalcu.
- Dla bardziej wymagających doskonałą propozycją będzie potrawa pieczona w niskiej temperaturze z wołowego antrykotu, a miłośników ryb zapewne zadowoli łosoś pieczony w całości w solnej skorupie z cytrusowo-koperkowym sosem - polecał ekspert. Dodatkami do tych pieczonych dań może być smażona brukselka z jadalnymi kasztanami czy karmelizowana marchewka z ziarnem kolendry i kminem rzymskim.
- Także świąteczne desery powinny być jak najbardziej wykwintne. Tort Schwarzwald, szafranowe gruszki gotowane w winie czy domowe czekoladowe trufle - to idealne łakocie na ten rodzinny czas - podkreśla Mikołajczak.
"Foodie People", którego ekspertem jest Mikołajczak, to społeczność miłośników kulinariów, zarówno haute cuisine (wysokiej kuchni), jak i "jedzenia na mies´cie". Według jej twórców, projekt ma integrować amatorów i restauratorów, dawać przestrzeń do wzajemnej inspiracji oraz wymiany poglądów. Przedsięwzięcie składa się z portalu internetowego, a na początku przyszłego roku będzie uzupełnione o gazetę. Pomysłodawcy projektu "Foodie People" zachęcają także do udziału w warsztatach i spotkaniach kulinarnych w całym kraju.
...
Kolejny dzial kultury - sztuka kulinarna. Czyli nie nażreć się. Ale spozywac zywnosc z klasa i stylem...